Website van de Week | Ideogram | Prachtige plaatjes met correcte tekst

Ideogram
Er zijn meerdere taalmodellen die plaatjes kunnen genereren, zoals DALL-E 3, Midjourney, Flux en Stable diffusion maar Ideogram onderscheidt zich door de manier waarop het tekst in afbeeldingen verwerkt.

Deel deze post

In de wereld van onderwijs en technologie is visuele communicatie krachtiger dan ooit. Of je nu een schoolleider, beleidsmaker of onderwijzer bent, je weet hoe belangrijk het is om je boodschap helder en aantrekkelijk over te brengen. Hier komt Ideogram om de hoek kijken, een innovatieve AI-tool die niet alleen afbeeldingen genereert, maar deze ook prachtig combineert met tekst. Deze tool opent nieuwe mogelijkheden om infographics en andere visuele middelen te creëren die informatief en visueel aantrekkelijk zijn.

Wat maakt Ideogram uniek?

Er zijn al diverse tools die plaatjes kunnen genereren, zoals ChatGPT, maar Ideogram voegt daar een belangrijke dimensie aan toe: de mogelijkheid om tekst op een visueel aantrekkelijke manier in je afbeeldingen te integreren. Waar veel AI-modellen vaak worstelen met leesbare tekst (zoals omgedraaide letters of incoherente zinnen), biedt Ideogram een veel verfijndere aanpak. De tekst is helder, goed leesbaar en perfect geïntegreerd in de afbeelding, wat het ideaal maakt voor onderwijstoepassingen zoals:

  • Infographics
  • Educatieve posters
  • Presentatieslides

Met Ideogram kun je dus niet alleen beeldmateriaal maken, maar ook je boodschap op een efficiënte manier overbrengen.

Flexibiliteit en Stijlen

Een van de grootste voordelen van Ideogram is de flexibiliteit in het gebruik van verschillende stijlen. Je kunt kiezen uit een breed scala aan visuele sjablonen, waardoor je consistentie kunt aanbrengen in je communicatie-uitingen. Heb je bijvoorbeeld een bepaalde stijl die goed werkt voor je educatieve posters? Met Ideogram kun je deze stijl eenvoudig blijven gebruiken en aanpassen.

Daarnaast kun je, als je een afbeelding ziet die je mooi vindt, de bijbehorende prompt kopiëren en aanpassen om zo je eigen unieke versie te maken. Dit geeft je volledige controle over de output en stelt je in staat om visuele content te creëren die past bij de behoeften van jouw doelgroep.

Van ChatGPT naar Ideogram: Een Kwaliteitsstap

Stel je voor dat je in ChatGPT een eenvoudige infographic hebt gegenereerd over een onderwijsthema zoals AI in de klas. Hoewel het resultaat informatief is, is de kwaliteit van de tekst en lay-out misschien niet perfect. Hier biedt Ideogram de oplossing: door dezelfde prompt in Ideogram in te voeren, krijg je een veel professionelere en visueel aantrekkelijkere infographic.

Hoewel het genereren van deze afbeeldingen iets langer kan duren, vooral in de gratis versie, is het eindresultaat de extra tijd waard. Ideogram levert afbeeldingen met scherpe, heldere tekst en een professionele uitstraling, wat essentieel is als je een boodschap duidelijk wilt overbrengen.

Tekst Bewerken met Canva

Wil je de afbeelding nog verder personaliseren? Combineer de krachten van Ideogram met Canva. Canva biedt tegenwoordig ook AI-functies waarmee je de gegenereerde tekst in de afbeelding kunt herkennen en aanpassen. Dit betekent dat je de tekstvakken volledig kunt bewerken, aanpassen aan je eigen stijl en de infographic nog verder kunt perfectioneren. (én Canva is gratis voor onderwijs!)

Het samenspel van deze tools maakt het creëren van visueel sterke en gepersonaliseerde educatieve middelen eenvoudiger dan ooit.

Experimenteren en Inspiratie

Naast het genereren van afbeeldingen biedt Ideogram ook veel inspiratie. Door verschillende prompts uit te proberen en te spelen met stijlen, kun je ontdekken welke visuele elementen het beste werken voor jouw onderwijsdoelen. Of je nu een infographic maakt over digitale geletterdheid of een poster over duurzame ontwikkeling, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Aan de Slag met Ideogram

Ideogram is een krachtige tool voor iedereen in het onderwijs die visuele middelen wil inzetten om informatie op een boeiende manier over te brengen. Of je nu infographics, educatieve posters of presentatievisuals wilt maken, Ideogram biedt je de tools om dit snel en eenvoudig te doen. Experimenteer met verschillende stijlen en ontdek hoe je je visuele communicatie kunt verbeteren.

💡 Pro-tip: Gebruik Ideogram om lesmateriaal aantrekkelijker te maken. Probeer bijvoorbeeld een complexe theorie in een infographic te gieten en voeg duidelijke, leesbare tekst toe om het begrip bij je leerlingen te vergroten!

Ga aan de slag, experimenteer en laat je inspireren door de eindeloze mogelijkheden die Ideogram biedt voor visuele content in het onderwijs.

De video

Een keertje kennis maken?

Benieuwd wat we voor jou of je organisatie kunnen betekenen? vul het onderstaande formulier in en dan plannen we zo snel mogelijk iets met je in.

Een Keertje kennismaken?